Komora medijatora Srbije

Međunarodna konferencija „Zašto privreda treba da se odlučuje za medijaciju“

Posle dugog perioda izvesnog zatišja i  na polju posredovanja/medijacije a usled  pandemije Covid-a 19, dana  03. mart 2022.god u 12č u organizaciji Privredne komore Srbije, održana je  veoma značajna i korisna međunarodna konferencija pod nazivom “Zašto privreda treba da se odlučuje za medijaciju“.

Konferenciji se  pored prisustva i in live, moglo pristupiti   i on line, te je  istu  pratio  znatan  broj  poklonika ovog alternativnog načina  rešavanja sporova u kojem sve strane dobijaju, u kojem nema pobednika i gubitnika u kojem se teži win-win ishodu.

Na konferenciji,  se stručnoj i ostaloj zainteresovanoj javnosti, u uvodnom delu obratila  gđa Maja Popović, ministarka pravde Republike Srbije, g. Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i  g. Igor Pejović, predsednik Komore Medijatora Srbije.

U prvom delu sesije svoje stavove i viđenja mesta i značaja  instituata medijacije u  medijabilnim sporovima privrede, svako iz svog aspekta,  izneli su Prof. dr Nataša Petrović Tomić, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, Prof. dr Marko Špiler, konsultant i ekspert u oblasti javnih nabavki, Snežana Ivković, Sudija Prvog Osnovnog Suda u Beogradu, Vladimir Đukanović, predsednik VSS i advokat i Nada Putnik, advokat i medijator iz Beograda.

U drugom delu ove konferencije svoja zapažanja, iskutva i susrete  sa institutom medijacije, kao i daljom vizijom razvoja iste izneli su  eminentni stručnjaci poput : Jeff Kichaven jednog od vodećih medijatora u SAD, dobitnika više nagrada u oblasti medijacije, vanrednog profesora na Pepperdine University School of Law’s Straus Institute for Dispute Resolution, Anil Changaroth advokat, sudija i medijator u Singapuru, Engleskoj i Velsu, Dr. Arno Gildemeister – Miritelj i medijator specijalizovan za tehničke i građevinske sporove, autor više radova, predavač na Ecole de droit, Sciences Po Paris, savetnik Poreskog komiteta Ujedninjenih nacija, ko-osnivač kompanije Accord, Dr. Srđan Štimac – sudija Visokog trgovačkog suda i predsednik Udruge za medijaciju; međunarodni medijator i Nikola Tomić, međunarodni medijator, specijalista u investicionim sporovima.

Održana konferencija je  posle dugog perioda izostanka  gotovo bilo kakvih dešavanja na  temu medijacija i pored podesćanja na neka opšte poznata mesta samog instituta medijacije, svakako predstavljala veliko osveženje, pomak, nosila je izvesno nadahnuće i energiju odosno, značajno stavila u izgled dalje  zalaganje u cilju promovisanja i širenja medijacije, medijatorske kulture i podizanja svesti uopšte, a kako bi medijacija mogla  i trebala ne samo da je alternativa već prvi i dominantni izbor u rešavanju medijabilnih sporova.

Jedna od sugestija organizatoru jeste da bi bilo poželjno da su se održanoj konferenciji pridružili predstavnici Udruženja banka Srbije i poslovnih banka, kao značajan  i dominantan subjekt svih privrednih aktivnosti.

Svakako i dalje je i privreda i društvo u R. Srbiji  na početku svog  dugog medijatorskog  puta,  ali spiritus mouvens, kroz ovakve i slične konferencije, uz moguće organizovanje raznih radionica, promocija  kroz medije u cilju približavanja svim slojevima društva, predstvlja  jednu od polaznih premisa za pun život instituta medijacije sa svim svojim prednostima.

Posted in Vesti and tagged , , , .