Podstaći primenu medijacije u rešavanju sporova

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je na Zlatiboru da je jedan od ciljeva Ministarstva da podstakne primenu medijacije (posredovanja) i arbitaže kao načina rešavanja sporova.

Nela Kuburović je, kako je saopštilo Ministarstvo, na otvaranju 26. Susreta pravnika u privredi Srbije na temu “Privreda i sudska i arbitražna praksa” rekla da su kapaciteti stalnih arbitražnih institucija u Srbiji nedovoljno iskorišćeni i da postoji veliki prostor za razvoj tog načina rešavanja sporova.

Uz napomenu da se broj medijatora (posrednika u sporovima) u Srbiji konstantno uvećava i da ih trenutno ima skoro 500, Nela Kuburović je rekla i da su na osnovu godišnjih izveštaja medijatora evidentirana 62 posredovanja u rešavanju privrednih sporova, ne računajući sporazumno finansijsko restrukturiranje koje je sprovođeno pred Privrednom komorom Srbije.

“Broj jeste mali, ali ohrabruje veliki skok u odnosu na prošlogodišnju statistiku, kada je bilo samo šest medijacija”, rekla je Nela Kuburović.

Ona je dodala da je prosečno vreme potrebno za rešavanje predmeta pred prvostepenim privrednim sudovima u 2014. godini bilo 337 dana, a da je većina medijacija 2016. trajala u proseku dva do pet sastanka, odnosno jedan do tri meseca.

Nela Kuburović je naglasila da Ministarstvo učestvuje u radnoj grupi Vlade Srbije za unapređenje položaja Srbije na listi Svetske banke “Duing biznis”, i da je uspostavilo bližu saradnju s Privrednom komorom Srbije, čime nastoji da doprinese unapređenju uslova poslovanja i efikasnosti pravosuđa.

Ministarka je najavila da će radna grupa za izradu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku početi da radi naredne sedmice da bi se “sagledao i odnos sa Zakonom o posredovanju u rešavanju sporova, kao i s najboljim rešenjima država članica EU, a koja su primenljiva u pravosudnom sistemu Srbije”, rekla je Nela Kuburović.

izvor: N1

Posted in Vesti and tagged , .